Monday, 23 January 2012

Apa itu Law of Attraction?? Jom sembang-sembang? ^_~

Dah lame rasenye tak jadi penumpang sejak dah pakai kete ni so kelmarin  adalah antara perjalanan aku sebagai Co pilot buat cik Izahafizah  ^_~ Menempuhi perjalanan yang lama berserta hujan renyai-renyai...sangat menarik!!! tambah-tambah si comel darwisyah pun ade..banyak yang kami bualkan tp..dlm banyak2 cerita  aku tertarik dengan cerita kwn aku tu pasal " Law of Attraction" 
          Bagaimana seorang cikgu yang terpaksa mengajar kelas fizik berhadapan dengan pelajar-pelajar yang sgt 'lemah'.  Tetapi, berkat kesabaran dan kreativiti Cikgu tersebut pelajar-pelajar tersebut lulus cemerlang dalam matapelajaran fizik!bahkan sekolah tersebut menjadi sekolah terbaik bagi matapelajaran itu! 
Persolannya Bagaimana??? 
Cikgu itu telah menggunakan pendekatan "Law of attraction"untuk bermain dengan ‘minda separa sedar pelajar-pelajar tersebut’.Setiap pagi sebelum memulakan kelas beliau akan meminta pelajar-pelajar tersebut memejamkan mata meraka....bayangkan mereka berada didalam dewan peperiksaan dan berjaya menjawab semua soalan dengan mudah. Bayangkan yang mereka telah lulus cemerlang dalam SPM...perberbuatan itu dilakukan setiap kali sebelum kelas dimulakan.


Hebat bukan Law of Attraction?


          Jadi aku pun membuat sedikit research di internet berkenaan topik ini. Kebanyakanya menceritakan tentang sebuah dokumentari yang bertajuk "The Secret" yang di adaptasi dari buku yang bertajuk The Secret hasil nurkilan Rhonda Byrne's



Apa itu Law of attraction (LOA)?
Law Of Attraction member respon pada emosi seseorang itu.Emosi pula cepat dipengaruhi oleh perkataan-perkataan kita iaitu perkataan yang ada di minda, di hati, di fikiran dan di jiwa. Perkataan yang banyak kita ulang-ulangkan akan membangkitkan bayangan minda yang tertentu, membuat kita membayangkan sesuatu Bila kita membayangkan sesuatu, kita akan terdorong membayangkannya disertai alunan emosi, diselang-seli dengan perkataan-perkataan di dalam hati. 
Untuk membuat LOA respon pada kemahuan kita, maka kita perlulah SELALU
  • Membayangkan kemahuan kita itu
  • Bercakap mengenainya 
  • Berfikir mengenainya 
  • Mengimajinasikannya  
  • Berbincang mengenainya 
Kesemua perbuatan tu membuat minda kita terarah kepada apa yang kita mahu.
Ia akan mendominasi fikiran kita. Apa yang kita banyak fikirkan, banyak kita cakapkan, banyak kita bayangkan, itulah yang ditarik datang pada kita tanpa kita sedari.

Namun, Relevant kah LOA untuk orang Islam??
Mengikut sains, setiap benda terdiri dari atom yang mempunyai elektron.  Semua elektron mengelilingi atom pada orbit dan frekuensi yang tertentu.   Frekuensi (getaran) yang sama akan menarik perkara yang mempunyai frekuensi yang sama.  Ini boleh difahami jika kita melihat bagaimana lilitan-lilitan logam dalam kipas menjadi magnet apabila tenaga elektrik dialirkan.



Apabila dikaji, hukum ini menepati hukum Allah swt, seperti yang dinyatakan oleh Hadith Qudsi berikut:


"Aku bertindak sebagaimana sangkaan Hamba-Ku. Dan Aku akan selalu bersama hamba-Ku jika dia mengingati-Ku.  Kalau dia mengingati-Ku didalam dirinya, Aku mengingatinya dalam diriku. Apabila dia mengingatiku di khalayak ramai, Aku mengingatinya di tengah khalayak yang lebih ramai lagi (para malaikat dan seluruh makhluk).
 Apabila dia mendekati-Ku sejengkal, Aku akan mendekatinya (lebih dekat lagi) sehasta. Apabila dia mendekati-Ku sehasta, Aku mendekatinya sedepa. Apabila dia mendekati-Ku dengan berjalan, Aku mendekatinya dengan setengah berlari"
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Dalam hadith Qudsi di atas, Allah menyatakan bahawa Dia akan bertindak sama dengan sangkaan hamba-hambaNya.  Jika hamba-hambaNya bersangka baik terhadapnya, maka Allah akan memberikan perkara yang baik-baik kepada hambaNya itu.  Sebaliknya, jika hamba-hambaNya bersangka buruk terhadapNya, maka Allah akan menganggap ia sebagai satu doa dan mengabulkan doa-doa itu sesuai dengan permintaan hamba-hambaNya.
          Bukankah ia sama dengan LOA? Perkara yang baik akan menarik perkara yang baik-baik.  Begitu juga sebaliknya.  Inilah antara sebab utama agama sering menekankan sikap bersangka baik atau husnuzzon, kerana LOA adalah DOA. Sesungguhnya, ISLAM 'is the way of life'. dengan kehendak ALLAH segala yang kita fikirkan inysAllah akan terjadi dengan izinNYA.
          Kita sepatutnya menjadi insan yang sentiasa positif.  Walau apapun cabaran dan kesusahan yang menimpa, hadapi dengan tenang dan redha kerana kita sedar bahawa tindakbalas kita akan menentukan apa yang kita terima.
          Semoga kita semua diberi hati yang bersih supaya dapat mengingat dan mengamalkan semua ilmu ini sebaik-baiknya  Sesungguhnya Dialah yang Maha Mendengar dan Menyempurnakan Hajat.

Selamat Mencuba!!! ^_^


P/s:Ada sesorang suggestkan sebuah buku yang menarik..untuk lebih lanjut marilah kita dapatkan buku tulisan Rusdin S. Rauf tentang "Quranic Law of Attraction"








Sunday, 15 January 2012

Aku memang Gebu So Wuttt????/

Tertarik dengan satu komen yang kawan aku post baru-baru ni "saye gebu... kenapa? dengki??"
Pada pandangan aku,
"Cantik,buruk, kurus, gemuk..semua adalah pemberian dan jg ujian...terima seadanya kalu cantik jgn terlalu berbangga sbb cantik x kekal selamanya..begitu jg sebaliknye kan?? jadi terima siapa kita dan org sekeliling kita sebaiknya.....^_~"
Just wondering saja la ya..kenapa orang takut sangat kelihatan gemuk?Kalau gemuk kita masuk nerakakah?? kalau gemuk kita ni low class sangatkah??
PERNAH TAK ...
Orang-orang yang mencemuh  orang yang "Gemuk" ni terfikir bahawa die jadi begitu dsbbkan faktor kesihatan??sbb walau mcm mana die cuba untuk kurus peluang untuk kurus itu tipis?? pelik kan?? tapi memang ada..sbb itulah kita perlu ada awareness...jangan terlalu cepat menuding jari...
Setiap manusia punya perasaan....lebih-lebih lagi bagi mereka yang punya "rasa rendah diri yang menebal"..kesian kan? nak bercakap malu...nak berkenalan segan...akhirnya mereka lebih selesa menyendiri dan berkawan dengan kelompok yang mereka rasakan selesa sahaja...


Tak salah kiranya ingin menegur tapi alangkah baiknya jika kata-kata yang ingin di lontarkan itu di tapis terlebih dahulu....




“Thin people are beautiful but fat people are adorable! ^_~”

Are You Suffering From Polycystic ovarian syndrome (PCOS)?

Are you struggling with excess weight that refused to melt away? Do you feel insecure when you out in public due to excess facial hair and acne? Are you depressed? Frustrated that you seem to have difficulties in conceiving?
Most of us have heard about cyst...but wut about PCOS??? Is it curable? wut is the symptom?

SOoo..Let's watch all these video.



video

What Is Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) ?
  • Polycystic ovarian syndrome is a health condition causes by hormonal imbalances and insulin resistance which can produce a set of  symptoms. 
  • This set of symptoms are known as PCOS, which is a type of an endocrine system disorder. Endocrine system is a group of glands that work together to produce hormones that are required for the body to function. PCOS is a dysfunction that affects your whole body (hence the syndrome), and not just your ovaries.
  • The cause of PCOS is believed to be the inability of the ovaries to produce hormones in the correct amount.
  • When the pituitary gland (which produces follicle stimulating hormone (FSH) and luteinizing hormone (LH)) senses that the ovary is working abnormally, it would release abnormal amount of FSH and LH which causes hormone imbalances. Infertility can occur to PCOS sufferers when the ability to ovulate is disabled.


video

The Symptom:
Irregular menstrual period ,Sleep apnea ,Depression, Multiple hormone imbalances, Breast tenderness, Fatigue, Infertility ,Acne ,Weight gain / obesity ,Difficulties in losing weight , Hirsutism (excessive body or facial hair) ,Alopecia (male pattern hair loss) ,Insulin resistance that can lead to type 2 diabetes, Hypertension, Polycystic ovaries (PCO),Impaired lung function, Period pain ,Food craving, Mental fogginess ,Mood swings, Hot flushes, Fainting and dizziness ,Nausea, Irritability, Miscarriage, Insomnia, Joint pain 


video
What Causes PCOS?
  • Genetic predisposition
  • Disruption of ovulation cycle by severe stress or eating disorders like anorexia and bulimia
  • Disruption of ovulation cycle by high levels of pituitary hormone prolactin
  • Excessive production of male hormones that may occur in a rare condition known as congenital adverial hyperplasia or CAH
  • Xenohormones (man made chemicals that have hormonal effects such as adhesives, pesticides, emulsifiers found in soap and cosmetics)
  • Food adulterantion (processed food)
  • Insulin resistance (livers and muscles do not respond efficiently to insulin stimulation of glucose intake)
  • Hyperandrogenism (excessive production of male hormones like testosterone)



To  those who want to know more about this disease please click this link Polycystic ovarian syndrome  

"The things you LOSE help you FIND yourself and your purpose in life. Don't cry..kiss 'em goodbye!"


Monday, 9 January 2012

Me & My Cute Lill Book!!

Salam...


Hai u olsssss..Selamat Tahun Baru!!!! So ape azam tahun baru 2012??? bring forward azam tahun lepas kah???  ^_~  So now aku share dgn korang satu resepi azam yang aku baru try buat this year...


So bahan-bahannye adalah:

1. Sebuah buku kecil ( jgn besar sgt so that blh di bawa kemana-mana)
 2. Pen ( x kisah ler brand ape pen kilometriko pun boleh jer)

Care die mudah jer...x payah lah nak pasang azam besar-besar sgt takut nanti x tercapai akal ku lak... So cube fikirkan perkara yang paling simple jer yang rase blh capai dlm mase yang singkat....Contohnye: 

1. Hari-hari aku mesti pastikan aku menabung 50 sen  atau
2. Setiap bulan aku mesti reward diri aku x kisah lah walaupun sebotol minyak bb oil atau
3. Tingkat kan Ibadah..solat 5 kali sehari semalam atau
4. Aku mesti ade boyfriend tahun ni!! atau
5. Aku mesti langsaikan hutang sipolan-sipolan dgn segera...

Dalam setahun....mane2 azam yang dah tercapai tu tandalah bentuk senyum ker ...hati ker...atau puji diri sdr "bagusss!!" hehe 


Kalau pun ada 20 perkara dapat fulfillkan 10 pun dah rase banggakan??? kan??

So ape lagi jom la kite try....!!!






"It is not enough to take steps which may some day lead to a goal; each step must be itself a goal and a step likewise."